Så beräknas poängställningen i Premier League

Premier League är en av de mest populära fotbollsligorna i världen och många fans följer varje match noggrant. Poängberäkningen i ligan är enkel men kritisk för att förstå hur laget presterar under säsongen. Ligan består av 20 lag som varje säsong spelar mot varandra två gånger, en gång hemma och en gång borta. Totalt spelar varje lag 38 matcher under en säsong. De regler som tillämpas för att beräkna poängställningen påverkar inte bara lagets position på tabellen men även deras möjlighet att kvalificera sig för europeiska tävlingar, undvika nedflyttning och kämpa om titeln.

Grunderna för poängsystemet

Poängberäkningen i Premier League är relativt enkel. Lagen tjänar:

  • 3 poäng för en vinst
  • 1 poäng för en oavgjord match
  • 0 poäng för en förlust

Det betyder att i varje match delas det ut totalt 3 poäng mellan de två deltagande lagen. Otaliga resultat kan inträffa, men till slut handlar det om att samla så många poäng som möjligt för att klättra upp i ligatabellen. Vid säsongens slut rankas lagen efter antalet insamlade poäng där laget med flest poäng vinner ligan.

Måldifferens och inbördes möten

Om två eller fler lag har samma antal poäng, används måldifferens för att avgöra deras plats i tabellen. Måldifferens beräknas genom att subtrahera antalet mål släppta från antalet mål gjorda under hela säsongen. Om lagen fortfarande är lika, används antalet gjorda mål för att bestämma ordningen i tabellen. Även om det tillhör sällsyntheterna, kan även inbördes möten spela en avgörande roll. Om lagen fortfarande är lika efter att måldifferens och antal mål har beaktats, tas resultaten från inbördes möten i beaktande. Detta innebär att resultaten från de matcher där lagen mött varandra kan användas för att rangordna dem.

Relevans av positioner i tabellen

Att ha en hög position i tabellen påverkar ett lags framtid avsevärt. De fyra bästa lagen i tabellen vid slutet av säsongen kvalificerar sig för UEFA Champions League, en av de mest prestigefyllda turneringarna i europeisk klubblagsfotboll. Femte platsen kvalificerar laget för UEFA Europa League. I den andra änden av tabellen kämpar lag för att undvika nedflyttning. De tre lag som hamnar längst ner i tabellen flyttas ner till EFL Championship, Englands näst högsta division. Dessa lag ersätts av tre lag från Championship, som då flyttas upp till Premier League. Detta nedflyttningssystem ger därmed en extra dimension till spänningen i kampen om de olika placeringarna i tabellen.

Exempel på historiska scenarier

Historiskt sett har det funnits flera intressanta scenarier där poängberäkningen och tiebreakers har spelat avgörande roller. Till exempel, säsongen 2011-2012 avgjordes titeln på sista speldagen med Manchester City och Manchester United på samma poäng. Manchester City vann titeln tack vare en bättre måldifferens, vilket underströk hur viktig varje enskild match och uns av poäng kan vara i Premier League. Således är poängställningen i Premier League ett komplext men fascinerande system som gör varje match viktigare än den föregående. Från mål gjorda och inte släppta till resultatet av inbördes möten, varje detalj räknas i ambitionen att lyfta Premier League trophy eller undvika nedflyttning. Fans och lag måste hela tiden hålla noga koll på dessa parametrar för att förbli konkurrenskraftiga i denna intensiva liga där t.ex. Liverpool FC spelar.

Lämna en kommentar